Kunstneren

  • Billedkunstner Olaf Storø

    Eg blei født i Levanger i 1953. Eg har jobba med kunst på heiltid sidan 1987. I 1989 kom eg te Svalbard første gongen, turen gjekk te Kunstnarhytta i Ny-Ålesund, dette besøket satte merke og nå er eg på Svalbard meir enn halve året. Per i dag har eg adressa her oppe. Eg flytta opp hit i 2003 og bur i Longyearbyen framleis.

    Etterkvart betyr nok vener og kammeratskap meir og meir. Ein kan tydeleg sjå at bildene er levde motiv. Ærlighet er det viktigaste og dette gjeld og i høgaste grad produksjonen. Eg lagar litografier i små opplag i mitt eige verksted – enten på Svalbard eller i Kristiansand. Og du vil aldri sjå at mine opplag oppstår i ”ny drakt” for teikningen bler slipt vekk fra steinen etter kvar farge.

     

     

     

  • Svalbard

    På Svalbard har Olaf Storø eget verksted og galleri. Her tilbringer han nesten halvparten av året, for å hente inspirasjon og studere det fantastiske landskapet og ikke minst LYSET. Han trives nok best her på vinterhalvåret. Da er naturen og lyset på sitt mest ekstreme.

    Ryvarden

    Galleri Ryvarden Fyr ble startet sammen med Sveio kommune i 1992. Samarbeidet med kommunen startet ved at Olaf bodde på Fyret sommeren 1992 og på den måten fikk galleridriften en «flying start». Senere ble det etablert et Ryvarden-stipend, der Storø er medlem av den oppnevnte jutyen. Dette gjør at kontakten med virksomheten fortsetter.

    I tillegg til skiftende utstillinger har Galleriet et eget rom med Olaf`s bilder. Og du skal ikke se bort fra at han reiser noen turer vestover og sitter der i sjøkanten med skisseblokka si, eller har ei arbeidsøkt ved Flatadals-pressa i Atelieet ved Fyret.

    Mange unge og gamle har fått se litt av grafikkens mysterium med Olaf som lærer. Kulturfyrvakt Gunn Bente Håvarsholm har stadig ett nytt prosjekt på gang, «og då e eg ikkje vanskelige å be!», smiler Olaf.

    «Der e så vid horisont der ude, her møtes elementene, menneskene og venene. Det vise seg at folk så har vært der ein gang, velge å komma igjenn og igjenn. Å det gjere eg og…», sier Olaf.

    Skal du besøke Fyret, kjører du nordover mot Bergen fra Haugesund. I den vakre staden Mølstrevåg, setter du bilen fra deg og går de siste to kilometrene til fots. Det virker som om resten av Haugalandet gjør det samme, hvertfall i helgene. Og nå når endelig kommunen har fått lov til å kjøpe plassen, så kan du være sikker på at Ryvarden Fyr vil bli brukt, og vil utvikle seg videre.

    Sukkerstøl

    Plassen i Kristiansand ble kjøpt i 1993. Da ble en nedlagt minkfarm solgt på tvangsauksjon. «Eiendommen har heller negativ verdi», fortalte Namsmannen. I dag er det her et litoverksted, rammeverksted, gjeste-atelieer og Galleri.

    Sukkestøl finne du ved å ta veien over Varodd-broa (Østover – mot Oslo). Når du har kommet over broa, går veien inn i tunnellen. Velg høyre-fil, og kjør 2,5 km. mot Høvåg på riksveg 401. På høyre side står skilt med teksten; «Sukkestøl 1 km.» og når det i tillegg er et skilt merket; «Ateliér», så vet du at du er på rett vei. Fortsett rett fram i 1,2 km. så finner du Ateliéet ved Sukkestølvn. 42. Kanskje treffer du et rådyr langs veien, for nå er du midt i friområdet ved det nydelige Sukkevannet – bare 10 km fra Kristiansand sentrum!